čtvrtek 9. dubna 2015

Uklízím systematicky

Patřím mezi lidi, kteří by chtěli stihnout všechno. Jsem zaměstnaná na plný úvazek, po skončení pracovní doby znovu pracuji (tentokrát na tvorbě vlastní firmy), sportuji, vařím si obědy a nosím si je v krabičkách do práce, ráda koukám na filmy, čtu knížky, občas vytáhnu šicí stroj, o víkendu s M. výletujeme. Další činnoti jsou v plánu, tak třeba chci vytáhnout rydla a konečně zkusit linoryt nebo si od našich přivést kytaru a znovu se učit hrát… A do toho všeho mám ráda uklizený byt. 

Tápala jsem v tom, jak to všechno zvládnout. Nechtěla jsem úklid šidit, nehtěla jsem ale ani uklízet na úkor jiných činností. Úplnou náhodou (ta prokrastinace občas přeci jen nese ovoce) jsem narazila na blog Terapie domova a díky němu jsem se dozvěděla o FlyLady, tedy jakémsi systému uklízení.

Už první proletění stránek mě nadchlo. Ono to fakt jde? Můžu mít uklizenou domácnost, aniž bych úklidem trávila dlouhé hodiny a nestíhala tak jiné věci? Rozhodla jsem se to vyzkoušet na vlastní kůži. M. se mi trochu škodolibě posmívá, že žiju podle blogu, ale když ono to opravdu funguje. Systematické uklízení prvovozuji asi týden a už teď mám doma uklizená místa, která snad od doby, co tu bydlíme, ještě uklizená nebyla – konečně jsem se pustila do přeorganizování poličky s taškama v šatní skříni, na kterou jsem si brousila zuby minimálně půl roku; očistila jsem a uklidila boty, které momentálně nenosím; nakoupila košíky na koření a další věci, které se někde povalovaly; dnes jsem  se divila, jak je nadrbeno v příborníku. A všechno přitom stíhám v pracovní dny, každý den úklid na 15 minut, o víkendu mám volno, ne jako před tím, kdy jsem často nemalou část jednoho víkendového dne strávila běháním s hadrem.

2 komentáře:

Křížulka řekl(a)...

Děkuji za zajímavý tip na "úklidový systém". Bojuji s tím samým, co je popsáno ve Vašem/Tvém příspěvku. Že bych také zkusila uklízet a organizovat věci podle blogu?:-)Přeji hezké jarní dny, Petra

Rady Višňová řekl(a)...

Není zač. Systém opravdu funguje, jen je třeba alespoň trocha sebekázně. Přiznám se, že minulý týden jsem úklid trochu šidila, ale tento týden chci opět víc dodržovat plán.